Увага! Виявлено забруднення річки Сейм біля кордону з рф!
Увага! Виявлено забруднення річки Сейм біля кордону з рф!
Сейм – річка в рф (в межах Бєлгородської, Курської областей) та в Україні, в межах
Сумської (Сумський, Конотопський райони) та Чернігівської областей (Корюківський,
Ніжинський райони), ліва і найбільша притока Десни (басейн Чорного моря). Перетинає
російсько-український кордон поблизу с. Бояро-Лежачів у Конотопському районі Сумської
області.
На даний час зафіксовано забруднення річки Сейм та наявність у ній «снулої риби» на
Путивльщині. За попередніми результатами вимірювань показників складу та властивостей
води, проведених Державною екологічною інспекцією у Сумській області виявлено низький
вміст розчиненого кисню – 2 мгО2/дм 3 (при мінімально допустимій концентрації кисню для
водойм господарсько-побутового значення не менше 4 мгО 2 /дм 3 , а для водойм
рибогосподарського призначення – 6 мгО 2 /дм 3 ).
Розчинений у воді кисень належить до найважливіших фізико-хімічних показників, які
впливають на екологічний стан водної екосистеми. Він є одним з найбільш потужних
природних окислювачів. Розчинений кисень забезпечує підтримування життя рослин та риб
у воді.
Під час забруднення водойм пестицидами і промисловими стоками, які містять сполуки, що
легко окислюються, спостерігається різке зниження розчиненого кисню і при цьому
ускладнюється визначення дійсного вмісту кисню у воді. Крім того, пестициди отруюють
фотосинтезуючі організми, які насичують водойми киснем.
Також повідомляємо, що за результатами випробувань води річки Сейм, досліджуваної в
Сумській регіональній державній лабораторії Держпродспоживслужби виявлено значне
перевищення вмісту пестицидів (4,4-ДДЕ; 4,4-ДДД; гептахлор) у 2 -7 разів від гранично
допустимих концентрацій.
Джерела забруднення річкових вод
Стічні води. Забруднення водойм стічними водами з різними шкідливими домішками
неорганічного (кислоти, луги, мінеральні солі) та органічного (нафта й нафтопродукти,
миючі засоби, пестициди тощо) складу. Крім того, із стічними водами до річок потрапляють
різні мікроорганізми, спори грибів, яйця гельмінтів, багато з яких є хвороботворними для
людей, тварин і рослин.
Фермерські господарства. Забруднення великою кількістю хімічних добрив,
отрутохімікатів, гербіцидів, інсектицидів і органічних відходів, які вимиваються і
потрапляють в поверхневі і підземні води, а також забруднення від великих тваринницьких
комплексів.
Тверді відходи. Забруднення води відбувається внаслідок накопичення в ній нерозчинних
домішок – пластикових пляшок, пакетів, гравію, піску, глини, мулу, який змивається з
дощовими водами з розораних ділянок (полів).
Теплове забруднення. Забруднення води відбувається внаслідок спускання у водойми
підігрітих вод від ТЕС, АЕС та інших енергетичних об’єктів. Вода, нагріта до температури
26-30°С, діє на риби та інших мешканців водойм пригнічуючи, а якщо температура води
піднімається до 36°С, риба гине. Крім того, злив теплої води у річки призводить до
прискореного заростання водойми водоростями і мору живності.
Серед забруднювачів води особливе місце посідають синтетичні миючі засоби, які є
надзвичайно стійкі, зберігаються у воді роками.
Наслідки забруднення води
Наслідки забруднення водних ресурсів можна назвати небезпечними і усеосяжними. Список
захворювань, які можуть виникнути із-за вживання неякісної води величезний. Не даремно
говорять, що 80% болячок людина «випиває» разом з водою.
Наслідки забруднення води:
Зменшення видової різноманітності річкової флори і фауни.
Погіршення смаку, кольору і запаху води.
Руйнування емалі наших зубів із-за надлишку фтору.
Спалахи гепатитів, спровоковані бактеріями і кишковою паличкою.
Перевантаження організму залізом, що викликає порушення формування кісткової тканини.
Накопичення свинцю, хрому, кадмію, бензопірену, а також хлор у воді провокують поява
онкології і нервових розладів.
Інфекційні і кишкові захворювання: від тифу і дизентерії до холери.
Погіршення стану волосся і шкіри.
З’єднання фенолу і фтору негативно впливають на роботу печінки.
Зараження паразитами.
Радіоактивні ізотопи і пестициди накопичуються в організмах і циркулюють в харчових
ланцюжках, руйнуючи тканини і призводячи до безпліддя і генетичних мутацій.
Правила профілактики інфекційних захворювань, які передаються через воду:
Пийте тільки кип’ячену або продезінфіковану питну воду.
Часто мийте руки безпечною водою з милом, коли повертаєтеся додому, після відвідування
туалету, перед і під час приготування їжі та прийому їжі.
Для приготування їжі користуйтесь кип’яченою або бутильованою водою.
Ретельно готуйте і безпечно зберігайте їжу.
Воду з відкритих водойм можна використовувати тільки для технічних цілей.
Не вживайте лід, якщо не впевнені, що він зроблений з безпечної води.
Як відомо, на жаль, у період воєнних дій суттєвого впливу зазнає якість водних ресурсів
України, до них потрапляє велика кількість забруднюючих речовин через підриви
нафтосховищ, складів паливно-мастильних матеріалів, а також через руйнування агресором
інфраструктури підприємств та очисних споруд.
Наголошуємо мешканцям Сумщини! Тимчасово утриматися від риболовлі та купання
у річці Сейм. А також не купувати та не вживати річкову рибу невідомого походження.